De Nacht van Best is een zogenaamde oriëntatierit, ook wel puzzelrit genoemd, die in 2024 voor maar liefst de 50e keer georganiseerd wordt door leden van AMC d'Uitlaat uit Best. In al die jaren is de Nacht van Best uitgegroeid tot een ware klassieker.

50e Nacht van Best - zaterdag 5 oktober 2024

Deelnemen kan in twee klassen:

 • Sportklasse (voor minder ervaren rittensporters)
 • Tourklasse (voor beginnende rittensporters die van geen enkele rittensportvereniging lid zijn)

Ook dit jaar zijn er weer prachtige prijzen te winnen! De hoofdprijs van de loterij zal ook weer iets speciaals zijn! Iedere deelnemer ontvangt een rallyschild! Het inschrijfgeld bedraagt € 15,- per equipe.

Voorinschrijven: mogelijk tot 1 oktober 2023, via deze site.

KLIK HIER VOOR DE UITSLAG VAN DE 49E NACHT VAN BEST!

Inschrijven 5 oktober: je kunt je op deze dag van 19.00 uur tot 20.15 uur inschrijven. Locatie: Prinsenhof, Hoofdstraat 43, 5683 AC te Best. De kosten bedragen € 17,- per equipe.

Klik hier om het Reglement Nacht van Best te downloaden. 

Deelnemers in de Tourklasse rijden via een eenvoudige en ook voor onervaren deelnemers zonder problemen te volgen routebeschrijving een mooie route over goed berijdbare wegen door het donkere buitengebied in en rondom de gemeente Best. De Tourklasse is specifiek bedoeld voor beginnende rittensporters.

De Nacht van Best is verdeeld in 2 trajecten van ongeveer 40 kilometer elk, met daartussen een rustpauze van 30 minuten in Prinsenhof om de inwendige mens te versterken. De eerste deelnemer start zaterdagavond om 19.45 uur bij Best Band, de laatste deelnemer wordt terugverwacht in Prinsenhof omstreeks 02.00 uur in de vroege zondagochtend.

Snelheid speelt bij de Nacht van Best geen rol. Slimheid en vooral gezelligheid des te meer.

Wat is precies de bedoeling?

Bij de inschrijftafel, kort voor de start van de Nacht van Best, ontvangt elke deelnemer een zeer eenvoudig reglement, waarin de “spelregels” worden uitgelegd. Het is van belang dit reglement goed door te nemen, omdat de uitzetters tijdens de rit zullen proberen aan de hand van dat reglement de deelnemers in de val te laten lopen.

Bij de start ontvangt elke deelnemer de routebeschrijving voor het eerste traject van de Nacht van Best. Wanneer de in de routebeschrijving vermelde routeopdrachten opeenvolgend worden uitgevoerd, komt elke deelnemer ook weer bij de finish.

De route dient afgelegd te worden binnen de aangegeven tijd. Elke minuut te laat bij de finish betekent 1 strafpunt. Door middel van bemande en onbemande routecontroles controleren de uitzetters of de deelnemers de door de uitzetter bedoelde route foutloos rijden. Voor elke gemiste goede controle en voor elke genoteerde foutcontrole krijgt een deelnemer 30 strafpunten. Aan het eind van de rit wint de deelnemer met de minste strafpunten de 48e Nacht van Best.

Er wordt ook nog gestreden om de teamprijs. Met minimaal 3 en maximaal 5 auto's is het mogelijk om ook als team deel te nemen. De individuele resultaten van de 3 teamleden met de minste strafpunten worden bij elkaar opgeteld en ook dan wint vanzelfsprekend het team met de minste strafpunten.

Een aantal voorbeelden

Om zo min mogelijk strafpunten te behalen dient de routebeschrijving en het reglement nauwkeurig gelezen te worden. Daarnaast helpen gezond verstand en de nodige achterdocht ook om strafpunten te voorkomen. Een stukje van de routebeschrijving zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Viersprong rechts (Broekstraat)
 2. Na derde lantaarnpaal klinkerweg rechts
 3. Vierprong rechts
 4. Na klinker weg links
 5. Na flesje bier rechts

Wat kan er nu met deze opdrachten aan de hand zijn?

 1. Ga op een viersprong (samenkomst van 4 wegen) rechts. De weg die ingereden wordt, dient de Broekstraat te zijn.
 2. Na de derde lantaarnpaal (die volgens het reglement uitsluitend aan de rechterzijde van de weg gezocht mogen worden) klinkerweg rechts gaan, waarbij opgelet moet worden dat de weg ook echt een klinkerweg is en deze bijvoorbeeld niet na een aantal meter overgaat in een asfaltweg.
 3. Hier moet de navigator of kaartlezer opletten. Er staat vierprong in plaats van viersprong. Dat is niet per ongeluk een typfout, maar een test van de uitzetter of iedereen nog oplet. Een vierprong bestaat niet, dus rechtdoor blijven rijden tot de goede opvangroutecontrole.
 4. Ook hier moet de navigator opletten. Er staat (natuurlijk opnieuw expres) een spatie tussen de woorden klinker en weg. Dat betekent dat er niet op zoek gegaan dient te worden naar een klinkerweg maar naar een klinker (straatklinker, maar ook de letters A, E, I, O of U) om daarna eerste weg links te gaan.
 5. Langs de route hangt een door de uitzetters opgehangen leeg bierflesje. Toch niet rechts gaan om de opdracht uit te voeren, omdat er nogal een flink verschil is tussen een bierflesje (leeg) en een flesje bier (vol), dat zullen de liefhebbers bevestigen.